BLOG
Bij zonbescherming heb je keuze uit 2 soorten filters; fysische en chemische.
Wat is nu juist het verschil tussen deze 2 filters? En welke kies jij het beste voor jouw huid?
De bekendste zonnefilter is de chemische filter. Deze filter gaat de schadelijke uv-straling in de huid onschadelijk maken. Je vind chemische filters in producten terug onder de naam avobenzone, octocrylene en octinoxiate. Deze ingredienten trekken in de huid en gaan daar hun werk doen. Daarom breng je dit best 15 à 30 min op voorhand aan vooraleer je in de zon komt, omdat deze eerst in de huid moeten intrekken vooraleer ze actief de huid gaan beschermen.
Voor en nadelen van een chemische filter
De chemische filter is niet zomaar van de huid te spoelen en kan dus vrij lang werkzaam blijven. Maar doordat deze filter in de huid werkt, kan dit bij gevoelige huiden voor irritatie zorgen. Deze filter is dus niet geschikt voor iedereen en al zeker niet op het gelaat.
Het nadeel aan een chemische filter is dat de ingredienten in deze filter door hun uv-absorberende eigenschappen voor celstress zorgen en vrije radicalen aanmaken waardoor er huidveroudering wordt veroorzaakt.
Een chemische filter is beter dan geen filter!
Een chemische filter is nog altijd beter dan onbeschermd zonnen! Het schadelijke effect van uv-straling is veel groter dan dat van een chemische filter. Zo kan uv-c straling leiden tot huidkanker en met een chemische filter voorkom je dat uv schade aan de huid toebrengt.
Een fysische filter weerkaatst het zonlicht op je huid!
In tegenstelling tot zonbescherming met een chemische filter trekt een fysische filter niet in de huid, maar legt een onzichtbaar dun laagje titaniumdioxide op de huid, dat de uv-straling weerkaatst. Dit dunne laagje houdt de uv-straling tegen nog voordat die je huid bereikt.
Voor en nadelen van een fysische filter!
Een fysische filter werkt onmiddellijk van zodra je deze aanbrengt, als je in de zon wil, breng je de spf aan en ben je ook meteen beschermd. De weerkaatsende deeltjes moeten niet inwerken in de huid dus ben je direct beschermd tegen uv-straling. Ga je regelmatig in het zwembad of zweet je gemakkelijk, dan is het aangeraden om je vaker opnieuw in te smeren zodat je huid beschermd blijft tegen de zon.
Het grote voordeel van een fysische filter is dat de kans op huidirritatie veel kleiner is dan bij een chemische filter. Doordat de fysische filter het zonlicht weerkaatst voor het op je huid terrechtkomt , is er geen spraken van celstrss en aanmaak van vrije radicalen zoals bij een chemische filter.
Met een fysische filter ben je optimaal beschermd tegen uv-straling en moet je je geen zorgen maken over huidveroudering.
Een chemische filter
Een fysische filter
Skeyndor heeft voor elk huidtype een aangepaste zonbescherming en doet alles om huidveroudering te voorkomen.
Daarom is een fysische filter de beste optie als zonbescherming, omdat deze zowel je gaat beschermen tegen uv-straling, als vrije radicalen en ervoor zorgt dat je huidveroudering gaat vertragen zonder huidschade van de zon.
Heb jij vragen ivm welke zonbescherming goed is voor jouw huid?
Stuur mij gerust even een bericht of mail.
Liefs,
Sophie